Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Pamela Bellafesta

Mina favoriter

SE ALLT

Vad är No Poo?

Befinner mig i Mörsil hos min killes syster Ulrika som är en stark förespråkare vad gäller att leva en så giftfri vardag som möjligt. Då hon även är en makeup-artist och har bra koll på det här med ren skönhet så passar jag på att reda ut begreppet No Poo med henne och även få lite tips om bra skönhetsprodukter inom området.

 

Vad är no poo? 

– No ´poo som är en förkortning av engelskans no shampoo men också en ordlek som syftar till att vara utan ”skit” (poo). Med no ´poo menas att man inte tvättar håret med vanliga kommersiella schampon. Eller åtminstone inte med schampon med ”poo”. Det som räknas till poo är framförallt sulfater, silikoner, och mineraloljor. Många väljer även bort andra ämnen och tillsatser som citronsyra, palmolja och parfymer. Istället använder man sig av ”poo-fria schampon” som schampokakor och pulverschampon, bikarbonat, äppelcidervinäger, balsammetoden, lagrad olivtvål, ägg, björklöv med mera.

Många som kör alternativa hårtvättar använder även no´poo-produkter till hudvård, smink och till och med städ.

 

Kan du ge tips på märken och dina favoritprodukter som räknas som No Poo?

Devaz. Det här är ett av de få märken som jag känner 100% förtroende för när det gäller rena produkter. Märket är svenskt och innehållet är ekologiska råvaror och inga fula tillsatser. Vi lurar oss ibland på att märken som är eko eller marknadsförs som naturliga skulle vara helt rena, medan de egentligen innehåller en rad tillsatser och endast en viss procent ekologiska ingredienser. Devaz säljer många av sina produkter, framförallt oljor i glasflaskor med metallkork, vilket jag som ”plastbantare” uppskattar. Jag upptäckte Devaz när jag letade efter den renaste Aloe Vera-gelen på marknaden. Deras deocreme  är också suverän.

cremedeo

Deocreme från Devaz.

 

 

Back to Earth. För ett par år sedan bestämde jag mig för att göra research på hur jag väljer rätt i mineralsminksdjungeln. Mineralpuder marknadsförs som hälsosamma, antibakteriella och läkande för huden, så fantastiska att du till och med kan sova med dem. Jag håller med men bara delvis. Det beror på vilket märke du använder. Tyvärr så innehåller vissa märken något som kallas Bismuth Oxychloride. Bismuth är ett pigmentet som gör mineralsminket glansigt och skimrande på huden. Det gör också att pudret sitter längre. Det är en utfyllnad som är billigt och väger mycket, produkten blir utblandad och det krävs mindre av de dyra och bra ingredienserna. Bismuth eller vismutoxidklorid som det heter på svenska har en tendens att klia när ansiktet blir varmt. Det skapar också irritation i huden för många användare. Många mineralpuder innehåller även nanopartiklar som på senare tid uppmärksammats så de misstänks kunna tränga in i huden och orsaka cancer. Det märke som jag landade hos och som jag använt sedan dess är just Back to earth. Detta mineralsmink tillverkas i Dalarna och innehåller endast fyra ingredienser: nanofritt titandioxid, mica, kaolinlera och järnoxider. Det är inte bara det renaste utan enligt mig även det med snyggast resultat och dessutom är det prisvänligt. Mina favoriter är Foundation  och brun eyeliner  som jag använder för att fylla i brynen med.

backtoearth

Mineralpuder från Back To Earth.

KLOCKARGÅRDEN. Efter att ha testat olika no poo-metoder för hårtvätt som bikarbonat, ägg, såpa och lagrad olivtvål gick jag över till Klockargårdens pulverschampo och blev hooked. Schampot är gjort på tvättnötter och ayurvediska/indiska örter. Håret blir rent, lent och dessutom är det upppiggande/humörshöjande. Det passar bra vid mjäll, kliande hårbotten och håravfall. Det kräver varken surskölj av exempelvis äppelcidervinäger som många andra metoder eller balsam. Du kan även använda det i badvattnet.

 

Kung Markatta. Gillar det här både för att det är ekologiskt och även för att det är lättillgängligt. För mig som bor i glesbygden kan jag gå in på min lokala ICA-butik och handla. Kokosolja  har svampdödande, antibakteriella egenskaper och kan användas till olika saker som hudkräm, intimhygien, i hårtopparna, i hemmagjord deo, till munskölj så kallad oil pulling (bra för att avgifta kroppen samt för en god tand- och tandköttshälsa) . Man bör dock känna till att Kokosolja  räknas till de komedogena oljorna dvs de som täpper till porerna, så är inte idealisk att ha i ansiktet.

Även deras Äppelcidervinäger  är en vanlig no poo-produkt – både invärtes, utvärtes, för  städ och tvätt. Den innehåller rikligt med mineraler, vitaminer, balanserar kroppens pH-värde, syresätter blodet och hjälper därav matsmältningen samt utrensningen av gifter, är bakteriedödande och balanserande. Jag använder den för att skölja håret, i  hemmagjort ansiktsvatten och i fotbadet.

Image

 

Läs, lär och inspireras av Ulrikas blogg här.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
    Pamela Bellafestas webbshop
    Dölj
    metro mode weekly

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!